Fan van F.C. Emmen
Nieuws

Fan en ondernemer FC Emmen

DE ZOON VAN DITTA EN SETH OVERLEED AAN EEN METABOLE ZIEKTE

Ditta wist vrijwel meteen nadat Olivier geboren was, dat er wat met hem aan de hand was. Zij kon er de vinger niet op leggen; de artsen lange tijd ook niet. Op achtjarige leeftijd overleed hij. 

olivier

 

“Ik voelde dat er iets niet klopte”, vertelt Ditta. “Olivier liep vanaf zijn derde jaar achter op het gebied van taal en fysiek was hij vaak moe. Ook motorisch ging hij vanaf zijn vierde jaar achteruit.”

Olivier gaat een traject in met een kinderrevalidatieteam. “Maar hij bleef achteruitgaan.” Toch nemen de © Wouter van Twillert | Yes i do artsen hen niet serieus. “Uiteindelijk kwamen we in het Wilhelmina Kinderziekenhuis terecht. Daar erkenden ze dat er iets niet klopte en volgde verder onderzoek. De week daarop kregen we een diagnose.”

Het blijkt foute boel. Artsen stellen de diagnose MLD, een metabole ziekte waardoor je ernstig aftakelt en uiteindelijk komt te overlijden. “Het was een heftige tijd.” Aan het einde van zijn leven kan Olivier niets meer zelfstandig en is hij volledig zorgafhametakids-logonkelijk. Kort daarna, op achtjarige leeftijd, overlijdt hij.

‘Als Olivier eerder een diagnose had gekregen, had hij wellicht nog geleefd'

 

Doordat metabole ziekten nog onbekend zijn, wordt er vaak niet aan gedacht om verder onderzoek te doen. “Wij willen zijn verhaal delen, omdat er jaarlijks ruim 180 kinderen met een metabole ziekte geboren worden en meer dan 10.000 gezinnen in Nederland dagelijks te maken hebben met de gevolgen hiervan. Hopelijk draagt ons verhaal bij aan meer bekendheid over de ernst en impact. Een lange zoektocht naar diagnose betekent nu nog voor veel kinderen ernstige onomkeerbare schade aan vitale organen, met vaak dodelijke afloop. Dat zorgt voor zoveel zorg en verdriet. Meer onderzoek kan dit voorkomen. Als Olivier eerder een diagnose had gekregen, had hij wellicht nog geleefd.”

 

Fitterleven.nu: Op weg naar een gezonde leefstijl!!!logo fitterleven kleur

Gezond en fit zijn, dat wil iedereen toch? Een actueel thema voor 20, 22, en vooral in januari gaan veel mensen hier extra over nadenken. Als leefstijlcoach begeleid ik mensen naar een gezonde(re) leefstijl door het aanpassen van gedrag op het gebied van voeding, beweging, slapen, stress en stoppen met roken.

Een gezonde leefstijl kan veel winst opleveren, vooral om te zorgen dat hedendaagse ziektes zoals diabetes 2, obesitas, hart- en vaatziektes en kanker zich niet (verder) ontwikkelen.

Mijn missie is om te zorgen dat mijn cliënten fitter en gezonder worden door samen te kijken welke gezonde aanpassingen gedaan kunnen worden. Hoe ziet een gezond eetpatroon eruit? Hoe kun je meer beweging in je dagelijkse structuur inpassen? Hoe ga je om met stress? En hoe beïnvloed dat je slaap?

Een gezonde leefstijl begint bij het bewust worden van je vaste patronen en gewoontes.

Als je merkt dat je steeds zwaarder wordt of te weinig energie hebt om te dingen te doen die je wil of moet doen, komt er een moment dat je beseft dat er iets moet veranderen. Ook kan het zijn dat je (nog) geen klachten hebt maar voelt dat het de “verkeerde” kant op gaat.

Vooral in januari zijn mensen zich hiervan bewust en starten ze het nieuwe jaar met goede voornemens. Maar natuurlijk geldt dit niet alleen voor het nieuwe jaar. Het hele jaar door kun je beginnen met een gezonder leven!

De gezondheidsrisico’s van roken zijn tegenwoordig bij iedereen bekend. Steeds meer mensen gaan stoppen, toch rookt nog 20% van alle volwassenen. Is het moment om te stoppen met roken nu aangebroken? Meld je dan voor de cursus Rookvrij en fitter. Onder mijn professionele begeleiding, 100% vergoed vanuit de basisverzekering, is de kans dat het lukt om te stoppen veel groter! Je kunt kiezen voor een groepstraject maar individuele coaching is ook mogelijk, ook online: www.rookvrijenfitter.nl/emmen

 

Juist voor mensen die alles al hebben geprobeerd om af te vallen, te stoppen met roken of om in beweging te komen, geldt: stap voor stap, kleine aanpassingen, groot effect! Geen dure of strenge diëten, geen trucjes maar duurzame gedragsveranderingen. Dat betekent dat het gaat om aanpassingen die jij kan volhouden, geen 4 weken maar de rest van je leven om fitter en gezonder te blijven.

Gun jij jezelf een fitter leven?
Kijk dan wat ik voor je kan doen!

Ga naar www.fitterleven.nu