Fan van F.C. Emmen
Nieuws

Voorbeschouwing FC Emmen - Feyenoord

Zondagmiddag ontvangt FC Emmen op De Oude Meerdijk landskampioen Feyenoord. Een zeer belangrijke wedstrijd voor de ploeg van Dick Lukkien want winst is geboden in de strijd om de play-offs plaatsen voor promotie en degradatie. Op de website van FC Emmen staat een voorbeschouwing op deze wedstrijd en hierbij nemen wij wat over.

Na een teleurstellende wedstrijd in Alkmaar moesten we de wonden likken, aldus Lukkien: “Het was een lachwekkende vertoning. Het plan was om compact te spelen, maar we kwamen de afspraken totaal niet na.” Volgens Lukkien strafte AZ dit direct af. Na een kwartier was het 2-0 en bij rust 5-0, waardoor de wedstrijd al vroeg gespeeld was. Na rust kon de staf nog wel ingrijpen met drie wissels, waardoor de schade verder beperkt bleef. De wedstrijd eindigde in 5-1 door een eretreffer van Richairo Živković. “We stonden na rust compacter en waren beter aan de bal. We opereerden veel meer als een team en de invallers vielen goed in, maar helaas heb je hier niks aan omdat je het in de eerste helft al volledig hebt weggegeven”, aldus Lukkien.
 

Excelsior, FC Volendam en Vitesse wisten vorig weekend stuk voor stuk punten te pakken, toch blijft het spannend onderin de Eredivisie. Excelsior speelde in Heerenveen met 0-0 gelijk, terwijl FC Volendam en Vitesse allebei wonnen. Dat betekent dat FC Volendam en Vitesse zo goed als veilig zijn en Excelsior één punt op ons is uitgelopen en nu op de vijftiende plaats staat. We hebben het dus niet meer in eigen hand, maar met een veel beter doelsaldo dan de Rotterdammers is alles nog mogelijk. In de laatste twee speelrondes nemen we het nog op tegen Feyenoord en uit tegen FC Utrecht (waarvoor al meer dan duizend tickets voor het uitvak verkocht zijn). Excelsior moet het opnemen tegen Fortuna Sittard (thuis) en FC Volendam (uit). Volgens onze trainer moeten we echter naar onszelf kijken: “We weten dat we nog tegen twee goede ploegen moeten spelen, ook hier geldt dat we onze afspraken weer na moeten komen, anders krijgen we het heel lastig. De linies moeten kort op elkaar blijven, anders maken we het onszelf onmogelijk. Directe handhaving kan nog steeds, we moeten alleen nog wel punten pakken.”

De kampioen op bezoek
De tegenstander van komende zondag maakt onder trainer Slot een uitstekend seizoen door. Nadat ze vorig seizoen al de finale van de UEFA Conference League haalden, hebben ze dit seizoen wederom succes. Vorig weekend werden de Rotterdammers, twee speelrondes voor het einde, al landskampioen door met 3-0 van Go Ahead Eagles te winnen.

In de competitie is Feyenoord dit seizoen één keer verslagen, dat was op 18 september tegen PSV (4-3). In de KNVB-beker en Europa League zijn de Rotterdammers ook twee keer geklopt, door Ajax en AS Roma. Er werd overigens ook geregeld gelijkgespeeld, maar liefst zeven keer. Verder zijn de Rotterdammers in uitwedstrijden ook minder sterk en werden de meeste remises dan ook buiten de Kuip geboekt. Tot slot hebben we dit seizoen al meerdere keren punten gepakt tegen traditionele topclubs, op De Oude Meerdijk werd gelijkgespeeld tegen Ajax (3-3) en van PSV gewonnen (1-0). In 2019 speelden we tevens met 3-3 gelijk tegen Feyenoord, er zijn dus zeker aanknopingspunten.

Ondanks de titel reist Feyenoord niet belangeloos af naar Emmen. Feyenoord zakt al het hele seizoen amper door de ondergrens en de Rotterdammers kunnen nog werken aan een puntenrecord. Dat staat momenteel op 85 punten en kan door twee overwinningen geëvenaard worden. Daarnaast is spits Santiago Giménez nog volop in de race om topscorer te worden. Hij staat met vijftien doelpunten slechts twee doelpunten achter op FC Utrecht-spits Anastasios Douvikas. Daarentegen werd het kampioenschap wel uitbundig gevierd, dus of dit een rol gaat spelen zullen we zondag zien.

“We gaan vol voor de vijftiende plek”
Het wordt een lastige pot, maar Lukkien zegt er het volgende over: “Tegen AZ hebben we ons plan niet goed uitgevoerd, laat het duidelijk zijn dat ik daar ook onderdeel van uitmaak. Aanstaande zondag moeten we ons plan beter uitvoeren en daar gaan we alles aan doen. We gaan vol voor de vijftiende plek. Wat klopt is dat we de beste ploeg van Nederland tegenover ons krijgen. Ik zie weinig zwaktes bij hun, het is een sterke ploeg.”

Zondag is tevens de laatste thuiswedstrijd in de competitie onder leiding van onze huidige trainer. “Dat hoor ik de laatste tijd wel vaker. Tja, wat doen die laatste weken met je? Eerlijk gezegd heb ik daar totaal nog niet over nagedacht. Het zit wel in je hoofd, het is de laatste keer, maar een specifiek gevoel heb ik er nog niet bij. Wat ik wel weet is dat ik me de afgelopen zeven jaar geweldig heb vermaakt en een prachtige tijd heb gehad. Als je me van tevoren had gezegd dat we vier jaar in de Eredivisie zouden spelen had ik je waarschijnlijk raar aangekeken. De groei van de club is geweldig. Volgend jaar zul je me hier geregeld zien als supporter.”

Afwezigen
Dick Lukkien is tevreden met de selectie die hij tot zijn beschikking heeft: “Jeroen Veldmate komt terug, hij presteert goed op de trainingen. Hetzelfde geldt voor Lorenzo Burnet. Het is afwachten, maar als het zo door gaat zullen die twee gewoon beginnen. Los van de langdurig geblesseerden kan ik over een volledig fitte selectie beschikken.” Alleen Mart Lieder, Jeff Hardeveld, Maikel Kieftenbeld, Metehan Güçlü en Rui Mendes zijn dus niet inzetbaar.

Historie
We speelden in Drenthe tot dusver vier officiële wedstrijden tegen Feyenoord. Dat was driemaal in de Eredivisie en één keer in het bekertoernooi. In drie gevallen won Feyenoord, maar in 2019 liep het anders. In ons meest succesvolle Eredivisie-seizoen speelden we met 3-3 gelijk dankzij treffers van Robbert de Vos, Sergio Peña, en Luciano Slagveer. Ben je benieuwd hoe het ons in het verleden afging tegen Feyenoord? 

FC Emmen – Feyenoord
Zondag 21 mei, 14.30 uur
De Oude Meerdijk, Emmen
Scheidsrechter: Van Boekel
VAR: Teuben