Fan van F.C. Emmen
Nieuws

Oud FC Emmen goalie Henk Schokker kijkt terug op de promotiestrijd tegen SC Heerenveen

Op de website van FC Emmen blikt oud FC Emmen doelman Henk Schokker terug op de promotiestrijd die FC Emmen speelde in het seizoen 1989/1990 tegen SC Heerenveen. Hij maakte in 1986 de overstap van VKW in Westerbork naar FC Emmen en de Emmenaren speelden toen pas een jaar betaald voetbal. 

“Het was voor mij wel een groot verschil”, vertelt Schokker. “Met VKW speelde ik derde klasse, dat is natuurlijk een dag en nacht verschil met betaald voetbal. Ik was ook al vrij oud, want ik was al 25 toen trainer Theo Verlangen mij erbij wilde hebben als tweede of derde keeper.”

Het duurde echter niet lang tot hij eerste keeper werd. In speelronde acht namen de Emmenaren het in Maastricht op tegen MVV en kort na rust raakte Emmen-doelman Edwin Prins in botsing met MVV-spits Reginald Thal. Schokker verving hem en verrichte meteen een aantal knappe reddingen, waarna hij niet meer uit de basis verdween.

 Zeven jaar en 194 wedstrijden later stopte hij: “Ik was 32 toen ik stopte met betaald voetbal. Ik liep bij trainer René Notten naar binnen en zei: ‘Ik stop d’r mee na het seizoen.’ Hij kon het eerst niet geloven maar vond het een heel verstandige keuze dat ik voor een maatschappelijke carrière koos. Ik heb een mooie tijd gehad in de voetballerij en dat pakken ze me niet meer af!”

Je kunt het je tegenwoordig bijna niet voorstellen dat een speler een maatschappelijke carrière verkiest boven de voetballerij, maar destijds was dat niet ongebruikelijk bij kleine clubs. Schokker: “Ik werkte naast het voetbal ook nog in de horeca. Dan probeerde ik wat eerder vrij te krijgen zodat ik kon trainen en dan ging ik ’s avonds weer werken. Tegenwoordig is betaald voetballer een fulltime beroep. En ik had toen wel door dat ik in de horeca mijn geld moest gaan verdienen.”

Terug naar zijn tijd als voetballer. In het seizoen 1989/1990 was hij met Emmen heel dichtbij promotie naar de Eredivisie, het scheelde namelijk maar één doelpunt. De Drenten plaatsten zich voor de nacompetitie door de zesde periode te pakken op bezoek bij FC Wageningen. Het stond lang 1-0 en de Emmenaren moesten met minimaal twee doelpunten verschil winnen. Gelukkig werd het nog 3-0 en daarom bestormden de toeschouwers het veld toen scheidsrechter Jan Dolstra na negentig minuten floot. Dat bleek echter niet het eindsignaal, dus moest iedereen terug achter de hekken. Enkele minuten later was het dan alsnog gebeurd en was de periodetitel een feit.

Trainer Ben Hendriks zei na de wedstrijd tegen de pers: “Met dit elftal hebben we niets te zoeken in de Eredivisie.” De hoop was dat er na een eventuele promotie extra geld zou komen, maar de club leek verre van klaar voor promotie. Dat kan Schokker beamen: “Er waren toen altijd geldzorgen. Na ieder seizoen voelden we onzekerheid; of we wel door zouden gaan in het betaalde voetbal. Het financiële plaatje was niet voor elkaar. De club was dan ook niet klaar voor de Eredivisie. En spelers wilden ook niet graag naar Emmen, dat is nu allemaal heel anders.”

Maar dat de club niet klaar zou zijn voor de Eredivisie, was niet te zien op het veld. De Emmenaren plaatsten zich via de nacompetitie voor de finale van de play-offs, waarin een tweeluik tegen sc Heerenveen gepland stond. Een duel tussen de Emmenaren, die als zesde eindigden in de reguliere competitie, en de Friezen, die als zestiende (!) eindigden maar de eerste periode hadden gepakt. In de competitie waren de rood-witten met 4-1 en 1-2 te sterk voor de blauw-witten.

Schokker: “We kwamen in een lekkere flow, alles lukte opeens en zo pakten we toch nog de zesde periode. Dan zit je er meteen lekker in voor de nacompetitie en zo stonden we ineens in de finale. Maar ja, die flow zegt ook niet alles, want onze mede-finalist Heerenveen pakte de eerste periode en zakte daarna in elkaar. Maar ik had echt een goed gevoel, we speelden met vertrouwen.”

Finale
Na die eerste finalewedstrijd was de Eredivisie al heel dichtbij. Lang leek de wedstrijd in 0-0 te eindigen, maar in de blessuretijd scoorde spits Rudy Metz toch nog de 1-0 voor Emmen. En daarna kreeg ook Gerrie Schaap nog een grote kans, maar de inzet was net iets te zacht. Daardoor kon Gertjan Verbeek de bal vlak voor de doellijn nog wegwerken. Desondanks was de 1-0 natuurlijk een prima uitgangspositie voor de return.

Maar in Heerenveen begonnen de Emmenaren niet goed; binnen een kwartier stond het al 2-0. Schokker: “Ze scoorden twee keer uit een corner. Eerst een kopbal van die beweeglijke Gertjan Verbeek. Daarna scoorde Marten Dijk ook uit een corner. Voor zover ik me kan herinneren kon ik daar niet veel aan doen. Misschien had ik een stap naar voren of naar achter moeten doen, maar op dat moment beslis je en dat kun je niet meer terugdraaien.”

Met nog vijf kwartier op de klok was één doelpunt voldoende voor promotie. “Wat me nog het meest bijstaat van die wedstrijd is een kopbal van Gerrie Schaap”, vertelt Schokker. “Van dichtbij kopte hij een vrije trap van Marco de Haan op doel. Maar die keeper van hun, Johan Tukker, die stond in de weg. Ik ben ervan overtuigd dat hij die bal nooit gezien heeft en hem per ongeluk tegenhield.”

En dus bleef het bij 2-0, één doelpunt te weinig voor promotie. Toch kwam er een herkansing, enkele dagen later mochten de Emmenaren het tegen N.E.C. opnieuw proberen. Schokker: “We zaten er na die verloren wedstrijd tegen Heerenveen wel doorheen. Met werken én trainen heb je bij een nacompetitie wel een erg zwaar en lang seizoen. Het heilige vuur was er al uit voordat we tegen N.E.C. moesten.” In Emmen wonnen de Nijmegenaren met 1-2, waarna het enkele dagen later in Nijmegen 0-0 bleef.

Nog altijd Emmenaar
Na zijn profcarrière is Schokker de club blijven volgen, maar pas vanaf 2017 als sponsor weer wekelijks in het stadion: “Mijn oude teamgenoot en toenmalig commercieel directeur Ben Haverkort benaderde me toen. Hij wilde oud-spelers meer bij de club betrekken. We hebben tegenwoordig nog steeds contact, twee weken geleden hebben enkele spelers van die tijd nog bij mij in het restaurant gegeten.”

Als oud-doelman kan Schokker ook genieten van Mickey van der Hart, de huidige keeper van de Drentse equipe: “Hij is een goede keeper en heeft al meerdere punten voor ons gepakt. Daarvoor moet je er ook staan. Je bent als keeper een soort eenling, maar toch deel van het team. Ik was zelf een heel rustige keeper, dat zei Frank Veldwijk laatst ook nog tegen me.”

“Ik kijk wel altijd anders naar keepers dan anderen”, aldus Schokker. “Welke wedstrijd ik ook kijk, je let toch altijd extra op de keepers. Maar dat heb ik in de horeca ook. Als ik ergens uit eten ga, let ik ook op dingen waar je als gast normaal gesproken niet op let. Dat sluipt er gewoon in na al die jaren.”

Komende zaterdag mag Van der Hart tegen sc Heerenveen weer aan de bak. Schokker: “Het zal een moeilijke wedstrijd worden, maar ik geef Emmen absoluut kans. We hebben de punten hard nodig, dus we moeten wel wat pakken bij Heerenveen. Ik denk ook dat we d’r in blijven, al zal het wel kantje boord worden.”

Tegenwoordig is hij met restaurant De Ar in Westerbork en De Schenkerij en  ’t Bakkershoes in Orvelte sponsor van de club.