Fan van F.C. Emmen
Nieuws

Miguel Araujo bezig aan laatste seizoen in Nederland?

Miguel Araujo is een rots in de branding in de defensie van FC Emmen. Sinds zijn komst in 2019 naar Emmen heeft de uit Peru afkomstige verdediger al meer dan 100 wedstrijden gespeeld. In een gesprek met VoetbalPrimeur geeft hij aan dat hij misschien wel aan zijn laatste seizoen bezig is in Nederland.  

Nog in zijn trainingskleding loopt Araujo het clubmuseum in. Daar staat hij deze website te woord. "Koud!", roept hij hard in het Nederlands als hij gaat zitten. De training ging goed, vertelt hij. Voetbal is zijn leven. "Toen ik zes was begon ik met voetbal. Mijn vader was een professioneel bokser, maar hij hield veel van voetbal en was mijn eerste trainer. Mijn jongere broertjes houden ook van voetbal." Zijn ouders en broertjes wonen nog in Peru. 

In Peru speelde Araujo voor Cobresol, Sport Huancayo en Alianza Lima. Tussendoor speelde hij een jaar voor Rode Ster Belgrado in Servië. Later ging hij in Argentinië spelen voor CA Talleres. Nadat hij even zonder club zat, klopte FC Emmen aan in oktober 2019. "Voorzitter Ronald Lubbers nam contact op met mijn zaakwaarnemer." Daar speelde landgenoot Sergio Peña al vanaf de zomer. De twee trokken met elkaar op. "Door hem kende ik de club. Hij heeft mij in veel geholpen. Hij is een enorm goede vriend en we kenden elkaar al van het nationale team van Peru."

Naast Peña, sprak Araujo ook met landgenoot Jefferson Farfan, die jarenlang schitterde voor PSV. "We hadden het soms over de eredivisie toen we deelnamen aan het WK van 2018 in Rusland. Hij vroeg dan in het Nederlands hoe het met me ging", glimlacht hij. "Farfan houdt heel veel van PSV", zegt hij vol bewondering.

Van Peru naar Nederland
Van wereldstad Lima, waar elf miljoen mensen wonen naar het Drentse Emmen, waar iets meer dan honderdduizend mensen wonen. Een megastap in alle facetten, erkent Araujo. "Allereerst is het hier koud, het hele jaar door. Het is erg moeilijk geweest. De gewoonten in Nederland, zoals de etenstijden, zijn heel anders. In Europa is het: werk, werk, werk… Echt alles is anders", begint hij over de verschillen. "In Peru komen mensen eten en praten we met de hele familie… We barbecueën zelfs als het vijf graden is. In Peru is het 'tranquillo'. Hier in Nederland heeft men een hele directe aanpak. Door het tijdsverschil kan ik niet veel met mijn familie praten, maar inmiddels ben ik goed gewend hier. De mensen van de club hebben mij heel goed geholpen. Ik hou van FC Emmen."

Araujo woont in Nederland samen met zijn vrouw en twee kinderen. "De kinderen vinden het hier in het rustige Emmen heel mooi. In het begin was het moeilijk voor ze om de taal te spreken, maar nu gaan ze naar school en pikken ze het heel snel op. Ze zijn erg gelukkig." Zijn vrouw Jacqueline heeft het wat moeilijker, stelt de centrumverdediger. "De taal is een groot obstakel. Verder is in Lima alles 24 uur open. Hier gaat alles om 18.00 uur dicht. Dat vindt mijn vrouw minder. Ze is hier voor mij."