Fan van F.C. Emmen
Nieuws

Interview met Mike te Wierik

* Hoe is het met Mike te Wierik? Mike: Het gaat goed met me, ben een paar weken geleden papa geworden van een gezonde dochter en dat is heel leuk en ik ben zo goed als helemaal fit al sukkel ik nog wel een beetje maar gelukkig sta ik weer op het veld.

* Heb je je draai gevonden bij FC Emmen? Mike: Jazeker, het is een gemoedelijke club waar je gemakkelijk kan wennen en aanhaken al is het allemaal wat kleiner als bij FC Groningen maar ik heb het uitstekend naar mijn zin. Leuke mensen en de spelers zijn prima en de trainingen zijn leuk en we staan er aardig bij dus hopen dat we die lijn door kunnen trekken.

* Je huis is inmiddels ook klaar en je dochter is geboren dat geeft rust voor denk ik? Mike: Jazeker al moet ik zeggen dat het wel wennen was met de kleine en dan met name s’nachts alhoewel mijn vriendin mij wel ontlast daarmee en dat is heel fijn. Ik ben helaas nog niet helemaal 100% fit na de blessure en heb soms nog wel pijnlijke momenten in de wedstrijd en dat is wel frustrerend en hoop dat het zo snel mogelijk goed komt.

* Het is toch mooi dat je zo snel je draai gevonden hebt in Emmen want je bent toch op een rare manier bij FC Groningen weggekomen toch? Mike: Jazeker en de manier waarop dat heeft natuurlijk zeer gedaan en als ik er aan terug denk dan denk ik dat het helemaal niet nodig was geweest maar goed dat is gebeurt en daarna had ik voor mijn gevoel het plezier in het voetbal wel een beetje verloren. Ik had ook naar het buitenland gekund maar de manier van werken van Dick Lukkien sprak mij enorm aan na de gesprekken met hem en dan vooral zijn menselijkheid zeg maar en omdat wij bezig waren met ons huis en omdat de kleine eraan kwam was het een bewuste keuze om wat dichterbij te gaan voetballen. Het is voor mij een uurtje rijden en dat is wel te doen iedere dag dus het had meerdere redenen om naar Emmen te komen al is de degradatie wel hard aangekomen en voetballen in de KKD is wel iets minder als in de eredivisie.

* Keek jij er raar van op dat Wouter Gudde gaat vertrekken bij FC Groningen? Mike: Ja en nee. Wouter heeft natuurlijk ook ontzettend veel goede dingen gedaan voor de club en dat moeten de mensen niet vergeten, alleen je leest ook dat de druk van buitenaf van de supporters ook toeneemt en in dat oogpunt vind ik het niet helemaal uit de lucht vallen maar of het terecht is en of het een goede keuze is weet ik niet. Wouter heeft de club qua financiën goed op de kaart gezet.

* Is er veel verschil qua clubs tussen FC Groningen en FC Emmen? Mike: Ik denk de gemoedelijkheid en bij FC Groningen speel je gelukkig op gewoon gras en bij Emmen op dat kloten kunstgras want dat veld is echt verschrikkelijk en ik vind dat helemaal niks. Je hebt er mee te doen en gelukkig heeft Fred Grom besloten dat we niet meer in het stadion trainen maar op natuurgras en dat scheelt een hoop blessures.

* Daar kun jij over meepraten met blessures op kunstgras? Mike: Helaas wel nu ja en of mijn blessure nu van het kunstgras komt weet ik niet maar ik heb er echt weer aan moeten wennen aan dat kunstgras en ik vind dat je in het betaald voetbal op gewoon gras moet spelen. Bij een amateurclub is kunstgras prima want dan kun je altijd trainen en voetballen. Ik ben zelf ook assistent trainer bij het eerste van mijn amateurclub en dan is het prima dat je altijd kunt voetballen maar het veld in Emmen is echt dramatisch, er zijn wel betere kunstgras velden.

* Opvallend aan jouw is dat je een speler bent die bijna nooit zijn been terugtrekt in een duel en altijd hard het duel ingaat maar je bent bijna nooit geblesseerd, best opvallend toch? Mike: Gelukkig niet mee maar dat even afkloppen maar ik weet wat je bedoelt en ik ben het met je eens maar het is ook een manier van leven zoals goed eten en goed slapen en goed voorbereiden op de trainingen zulke dingen en dan kun je veel voorkomen maar je kunt zo maar een schop krijgen. Ik ga altijd wel 100% de duels aan want als je minder de duels aan gaat raak je sneller geblesseerd.

* Bij FC Emmen ben je begonnen onder Dick Lukkien, hoe kijk je terug op die samenwerking en wat vind jij de kracht van Dick Lukkien als trainer? Mike: Wat ik net ook al zei vooral de menselijkheid en de persoonlijke aanpak ook naar mij toe. Ik heb het soms wel nodig om een soort van vaderfiguur te hebben in het voetbal en ik had Dick nog niet eerder gehad als trainer en ik heb met hem gesproken toen ik bij Groningen weg ging en hij wou mij ook halen en ik heb toen met Dick gebeld en hij gaf mij het vertrouwen. Hij is echt een mensenmens en dat vind ik heel belangrijk en hij zegt waar het op staat en er niet omheen lullen en dat waren dingen waar ik echt aan toe was na mijn tijd bij Groningen.

* Dan krijg je Fred Grim, door de wol geverfde trainer, merk je dat hij veel ervaring heeft? Mike: Jazeker, kijk los van het feit dat hij een goede trainer is, is het ook een prettig persoon en dat is fijn vind ik en daar rendeer ik het beste bij. Dat je menselijk bent vind ik een goede eigenschap van een trainer en je moet hard zijn op de juiste momenten en eerlijk zijn. Onze trainer heeft veel ervaring en zelf op hoog niveau gekeept en dat zie je wel.

* Wat vind jij het grootste verschil tussen Dick Lukkien en Fred Grim? Mike; Oei, ja, ik vind dat ze best veel op elkaar lijken want ze zijn beide mensen mensen zeg maar en ze geven je vertrouwen en zijn beide niet van die schreeuwers zeg maar en ze zijn rustig en ik moet zeggen dat ik niet hele grote verschillen zien tussen beide.

* Na de degradatie van FC Emmen sprak jij je ambitie uit dat je graag in de eredivisie wilde blijven spelen, jammer dat het niet gelukt is? Mike: Ja dat is jammer maar uiteindelijk was de situatie duidelijk en ik heb wel contact gehad met eredivisieclubs maar ik heb bewust voor een tweejarig contract getekend en Emmen sprak veel vertrouwen en waardering uit en dat moet je respecteren vind ik en al heb ik gesprekjes gehad met andere clubs en je wilt graag in de eredivisie spelen en dat is helaas niet gelukt voor het eerst in mijn carrière en ik hoop dat we met FC Emmen snel weer mee kunnen gaan doem om te kunnen promoveren. Dat zou een ideaal scenario zijn.

* Afgelopen vrijdag speelden jullie tegen FC Den Bosch, een ploeg die in Groningen met 0-3 won, heeft de trainer daar ook op gehamerd dat het een geduchte tegenstander zou gaan worden? Mike: Jazeker. Kijk ze staan niet heel hoog alleen ze hebben best een paar goede wedstrijden gespeeld en die beelden hebben we ook bekeken en ook die wedstrijd tegen Groningen en als je als Den Bosch zijnde met 0-3 in Groningen kan winnen dan kun je echt wel wat maar ik vind dat wij het onszelf te moeilijk hebben gemaakt tegen hun en dat wij veel beter waren en veel dikker hadden moeten winnen en wat dat betreft zijn we tevreden over het resultaat en hopen dat we die goede lijn door kunnen trekken.

* Ik zie jou bij Emmen in een veel aanvallender rol spelen als rechtsback, bevalt dat en is dat ook de opdracht van de trainer? Mike: Ja dat begon het vorig jaar al toen ik met Dick Lukkien sprak want Emmen had toen nog Miguel Araujo en Jeroen Veldmate en Dick zag mij als centrale verdediger met als optie om ook rechtsback te spelen. Ik wou het vorige jaar gewoon weer voetballen en het plezier terugvinden en dat was voor mij het belangrijkste en dat ging prima. Ik heb bij Jong Oranje een jaar of tien geleden ook rechtsback gespeeld dus helemaal onbekend is het niet voor mij maar ik heb me de laatste jaren ontwikkeld als een goede en betrouwbare centrale verdediger in de eredivisie en ik denk ook dat het mijn beste positie is maar ook deze trainer ziet voor mij een rol weggelegd op de rechtsback positie en ik speel waar de trainer me nodig heeft en dat is nu rechtsback en ik denk dat ik dat ook wel kan. Aanvallend kun je op die positie meer meedoen en daar kan ik me nog wel in ontwikkelen en dat mijn rendement wat omhoog gaat al ben ik een aantal keer dichtbij geweest met een goal of een assist, uit mijn hoofd nu 2 keer een assist bij Emmen in de competitie maar ik had ook wel twee of drie goals kunnen maken dus in dat opzicht probeer ik mij nog te ontwikkelen.

* Ik heb je nog nooit zo vaak in de zestien meter van de tegenstander gezien als dit seizoen? Mike: Nee dat klopt en moet je nagaan dat ik ook nog de helft van de tijd gemist heb. Ik ben van nature ook wel een redelijke loper zeg maar en ik loop redelijk makkelijk en ook qua intensiteit en qua meters is het voor mij redelijk goed te doen. Vroeger stond ik altijd op het middenveld, je kunt het je bijna niet voorstellen haha maar het vergt wel aanpassing omdat je heel lang als centrale verdediger hebt gespeeld maar qua intensiteit als rechtsback te spelen maakt je heel veel sprintmeters in aanvallend opzucht en dan weer terug en het heeft ook zijn mooie dingen om als back te spelen.

* Had je een woordenwisseling met de trainer van FC Den Bosch toen je een ingooi moest nemen vlak voor hem, wat gebeurde daar? Mike: Ja die gozer praatte iets teveel volgens mij want ik deed te lang over de ingooi volgens hem en ik zei vriend hou gewoon je mond dicht en bemoei je er niet mee maar dat hoort erbij en na de wedstrijd geef je elkaar de hand en is het over. Het was geen grof taalgebruik of wat dan ook en hij had een beetje frustratie want staat men 1-0 achter en ach weet je, dat hoort erbij.

* Het is toch een spannende competitie de KKD, het zit allemaal dicht bij elkaar en als je een wedstrijd verliest kun je zo een paar plaatsten kelderen? Mike: Dat ben ik met je eens en dat is altijd de charme van de KKD geweest dat iedereen van iedereen kan winnen en veel clubs staan dicht bij elkaar en als je een goede serie neerzet klim je hoog op de ranglijst maar als je bijvoorbeeld twee keer achter elkaar verliest dan kelder je zo weer een eind en dat maakt het van de ene kant wel mooi en laat ik het zo zeggen, als het goed gaat dan is het mooi.