Fan van F.C. Emmen
Nieuws

Interview met Alfons Arts

Wij spraken zojuist de nieuwe interim trainer van FC Emmen Alfons Arts en dat gesprek is hier te lezen.

* Alfons, van harte gefeliciteerd met je nieuwe job en ik neem aan dat het weer lekker is om weer aan de slag te zijn?
Alfons: Dank je en natuurlijk is het weer lekker want het is een vervelend jaar voor mij geweest. De afwikkeling met FC Groningen heeft heel lang geduurd en daarna hoop je iets te kunnen vinden en in de winterstop ook nog en ik heb wel wat gesprekken met clubs gehad alleen het heeft toch niets kunnen leiden en de vorige weke kwam dit ineens in een stroomversnelling voorbij en ik had bij Emmen altijd al aangegeven als ik iets voor jullie kan beteken dan zal ik niet nalaten om dat te doen. Het is nu wel voor een korte periode maar we werken er keihard om de doelstelling die de club aan het begin van het seizoen had nog te realiseren.

* Was je verrast dat FC Emmen bij je kwam?
Alfons: Verrast weet ik eigenlijk niet maar ik was meer verrast dat ze niet verder gingen met Fred Grim en Erwin van Breugel want dat verwacht je eigenlijk niet ondanks dat de club het wel lastig had in de competitie en met nog een aantal weken te gaan kwam dit voor mij wel als een welkome verrassing maar voor de mensen die de club hebben moeten verlaten is het een minder iets.

* Moest je er lang over nadenken om je jawoord te geven aan FC Emmen?
Alfons: Nee dat niet, ik bedoel ik heb in een eerder stadium wel gesprekken met mensen van FC Emmen gehad en daar heb ik een aantal keer duidelijk aangegeven dat als ik de club ergens mee kan helpen dan weten jullie mij te vinden dus daarom hoefde ik daar ook niet lang over na te denken.  

* En het is lekker dichtbij huis nu, je kunt op de fiets naar je werk?
Alfons: Hahaha ja dat is een voordeel als je hier woont dan hoef je niet zo vroeg van huis te vertrekken.

* Dan krijg je Michel van Oostrum en Marc Hegeman, die er al was, als collega’s. Heb je daarin ook een stem gehad om Michel te halen?
Alfons: Weet je, voor Michel is het precies hetzelfde want hij deed al wat voor de club want hij begeleide sponsoren bij thuiswedstrijden en is laatst met oud FC Emmen bezig geweest en daar hebben we een hele leuke avond mee gehad en de club had gewoon één wens dat er mensen met een FC Emmen verleden dit proberen te realiseren en daar ben ik in gekend en wie ben ik dan om te zeggen dat gaan we niet doen. Ik heb Michel en Marc gesproken en we zetten onze schouders eronder en we doen onze stinkende best om de doelstelling alsnog te realiseren.   

* Of het een korte periode is dat weet je niet want mochten jullie succes hebben dan kan de club zeggen we gaan verlengen?
Alfons: Jazeker en dat weet je in de voetballerij nooit want als je veel wedstrijden wint dan ben je in de markt en gaat het wat minder dan kunnen mensen nogal eens emotioneel reageren. Wij hebben nu een hele korte periode om te kijken of we de doelstelling halen.

* Heb je vaak met Michel van Oostrum en Marc Hegeman gesproken over hoe jullie het gaan aanpakken bij FC Emmen?
Alfons: Dat is het eerste wat je doet en vooral Marc is daar erg belangrijk in omdat hij de afgelopen jaar al assistent was en daar luister je na en Michel heeft zo wie zo alle thuiswedstrijden gezien en ik heb ook veel wedstrijden bekeken en dan hoor je de verhalen aan van hoe wij dit het beste kunnen aanpakken en hoe de groep in elkaar zit en wat de mogelijkheden zijn binnen de groep en daar probeer je voor iedereen zo snel mogelijk duidelijkheid in te verschaffen.

* Wat gaan jullie het meest veranderen?
Alfons: Wij gaan niet veel veranderen. De vorige staf heeft ook zijn stinkende best gedaan om resultaat te halen en ik ben dan niet iemand die nu gaat roepen dit niet en dat niet en zus niet en wij proberen gewoon een weg in te slaan al heb je niet veel tijd om dingen te veranderen en je probeert gewoon door middel van gesprekjes en de jongens veel vertrouwen te geven probeer je iets te bewerkstelligen. Ik wil niet zeggen dat ze onder de vorige staf geen vertrouwen hadden maar je moet ergens beginnen en proberen de draad op te pakken. We hebben een goede selectie en de jongens kunnen allemaal goed voetballen en het is aan ons om daar een geheel van te maken met de benodigde punten    

* Er werd door de fans vaak gezegd dat er te vaak in verschillende opstelling werd gespeeld, streven jullie naar een vaste basiself?
Alfons: Weet je dat heeft ook allemaal met blessures en schorsingen te maken en natuurlijk wil je graag vastigheid in je team. Hoe dat gegaan is in het verleden daar kan ik niet over oordelen omdat ik daar niet bij ben geweest dus kan ik daar geen mening over geven. Wij zijn nu ook gewoon zoekende en je kijkt naar spelers tijdens trainingen en de vorige week zat ik bij de wedstrijd op de tribune en de wedstrijd bekeken en daar heb je een bepaald idee bij en dan wil het nog niet zeggen dat het direct gaat lukken want het moet allemaal op het veld gebeuren. Wij proberen te doen wat in ons mars ligt en of dat genoeg is dat weten we over vier wedstrijden.

* Het is toch apart dat FC Emmen helemaal niet slecht voetbalt maar aan het einde van de wedstrijd staan ze weer met nul punten, niet voor het eerst dit seizoen toch?
Alfons: Dat is zo ja want FC Emmen had in de eerste helft alles onder controle en scoren een prachtige goal en dan hoop je, ook gezien de ontlading van de spelers in het veld maar ook op de bank, dat het de jongens een zetje in de goede richting geeft en in de tweede helft zie je dan toch dat ze moeite hebben dat vol te houden en waardoor het dan komt dat ze de wedstrijd weer uit handen geven is een raadsel. Het is allemaal heel broos en het enige wat je daar aan kunt doen is blijven hameren op die eerste helft en vooral op de dingen die heel erg goed zijn gegaan en nu hopen dat we het vrijdag langer vast kunnen houden.

* Kan het ook zijn van wel vertrouwen hebben of geen vertrouwen hebben?
Alfons: Ik heb ook aan de jongens gevraagd van geef mij eens een definitie van vertrouwen. Ik bedoel het enige wat ons te doen staat is wedstrijden winnen en dan creëer je bij jezelf en in het team een bepaald gevoel en je merkt dat de jongens daar aan toe zijn.

* Het spel is niet belangrijk denk ik maar het gaat nu om de punten als jullie de play-offs willen halen?
Alfons: Dat klopt helemaal en je moet de schroom van je af gooien en je kunt heel onbevangen spelen omdat je het niet meer in eigen hand hebt en het enige wat ons te doen staat is dat je zorgt dat je wedstrijden wint en als je wedstrijden wint dan houd je de tegenstanders onder druk met ook de wetenschap dat die nog veelal tegen elkaar spelen. Je zult dus de druk op moeten voeren en het is jammer dat je het niet in eigen hand hebt want in plaats dat ze op jou jagen moeten wij nu gaan jagen en vrijdag hebben de eerste kans om een wedstrijd te winnen als je tegen Telstar moet.   

* Vrijdag tref je dus Telstar uit en daar is het ineens na het ontslag van de trainer als een tierelier gaan draaien dus nu maar hopen dat de trainers wissel bij jullie ook tot een omslag gaan leiden toch?
Alfons: Dat klopt ja, ze zijn wat anders gaan spelen en er zijn wat andere jongens in de basis gekomen en je ziet waartoe het kan leiden als je één of twee wedstrijden gaan winnen dan kom je in een bepaalde flow en vooral in thuiswedstrijden want zij hebben in hun laatste acht thuiswedstrijden er vier gewonnen en vier gelijk gespeeld en veel goals gemaakt. Het wordt voor ons een hele zware dobber maar het neemt niet weg dat we vooral naar onszelf kijken want wij zullen het met elkaar moeten doen want je kunt wel naar een tegenstander kijken maar het belangrijkste is hoe wij voor de dag komen en wat wij daar op het veld kunnen realiseren in het plan wat we met elkaar hebben gemaakt.  

* Na vrijdag krijgen jullie Helmond Sport, Den Bosch en De Graafschap nog, die laatste kan wel eens cruciaal worden?
Alfons: Wij bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd en dan is iedere wedstrijd cruciaal en net als ik al eerder zei dat we het niet meer in eigen hand hebben dus wij moeten eerst zorgen dat we de benodigde punten halen om de clubs die nog boven ons staan onder druk houden en wij moeten ervoor zorgen dat ze niet verder uitlopen en als ze uitlopen dan halen wij niet de benodigde punten en dat zou voor iedereen heel vervelend zijn omdat je een heel realistische doelstelling hebt met elkaar en wij blijven de hoop houden dat we dat kunnen realiseren en daar werken we iedere dag kei en keihard voor.