Fan van F.C. Emmen
Nieuws

Geslaagde supportersavond FC Emmen

FC Emmen meldt op hun website dat op woensdag 6 maart men weer een supportersavond heeft georganiseerd op De Oude Meerdijk. Zo’n 120 supporters van de club waren in het Bud Business Café op de eerste etage van het hoofdgebouw samengekomen om bijgepraat te worden over de ontwikkelingen rondom de club. Na 35 minuten bijpraten volgde een korte pauze met vervolgens 35 minuten voor vragen uit het publiek.

Presentator Stijn Steenhuis opende de avond en stelde de drie sprekers voor – hoewel zij voor de aanwezigen eigenlijk geen introductie behoefden. Het ging om algemeen directeur Rinse Bleeker, hoofdtrainer Fred Grim en aanvoerder Maikel Kieftenbeld.

Veranderingen in bestuur
Eerst ging Bleeker in op de veranderingen in het bestuur van de club. Recentelijk zijn met René Dale en Henk Brink twee grote namen toegevoegd aan het bestuur, waar Herman Harms al deel van uitmaakte. Allen zetten zij zich met hun kwaliteiten, ervaring en groot netwerk belangeloos in voor de club. De taak van het bestuur is om de continuïteit van de club te bewaken voor de lange termijn en dient als het geweten van de club. Zo gaat het bestuur ook over bijvoorbeeld het logo en de clubkleuren. Daarnaast gaf Bleeker aan dat het bestuur zich nadrukkelijk zal bezighouden met het nieuwe stadion. De wens is om het bestuur uit te breiden met nog twee mensen.

De Raad van Commissarissen, bestaande uit Cees Bijl, Jan Zwiers en Claudia Bokel, heeft de taak om toezicht te houden op het gevoerde beleid van de directie en richt zich daarbij met name op de begroting en de jaarplanning. Daar mag de directie dus niet te veel van afwijken.

Daarna ging het over voetbal. Met een 2-0 overwinning op SC Cambuur werd een einde gemaakt aan een lange reeks zonder overwinning. Vervolgens versloegen de Emmenaren ook koploper Willem II met 2-0 op De Oude Meerdijk. Grim vertelde over de nieuwe energie die in de ploeg kwam door die overwinningen tegen zijn oude clubs: “Tegen een oude club winnen is mooi. Maar het allermooiste is toch gewoon winnen met Emmen.”

Richard Moes
Steenhuis stelde daarna de vraag over Richard Moes, de keeperstrainer die per 1 maart jongstleden na achttien jaar bij de club vertrok. Grim en Bleeker gaven opheldering over de situatie, waarbij ze duidelijk maakten dat de intentie altijd is geweest om Moes binnen de club te houden. Jammer genoeg is dat niet gelukt en dan komt dus het moment om uit elkaar te gaan.

Terug naar het voetbal, waar Kieftenbeld met veel optimisme naar kijkt: “Ieder team heeft ergens in het seizoen een dip. Die van ons was wat te lang, maar die hebben we nu achter de rug. Als we dit nu vasthouden, kunnen we nog gewoon de play-offs halen en gaan we bovendien met een goed gevoel die play-offs in.”

Zoals gezegd wisten de Drenten het na een lange reeks zonder overwinning tegen Cambuur om te draaien. Grim vertelde de supporters wat er tijdens die reeks zoal geprobeerd is om het tij te keren, met allerlei activiteiten buiten het veld. Uiteindelijk is het gelukt om die glimlach terug te krijgen op de gezichten van de spelers, maar simpelweg winnen blijft toch het beste medicijn. Grim: “De doelstelling was aan het begin van dit seizoen play-offs, maar op een gegeven moment waren we zo goed op weg dat we aan meer dachten. Na die winterdip, waarin we trouwens vaak wel goed speelden, gaan we richting de laatste fase van het seizoen. De jongens staan er goed op en we hebben er veel fiducie in.”

Natuurgras
Dit seizoen moeten de Emmenaren de thuiswedstrijden nog afwerken op kunstgras, maar als het aan de club ligt is dat volgend seizoen anders. Bleeker: “Een groep sponsoren heeft zich gemeld om te onderzoeken of kunstgras vervangen kan worden door natuurgras. Daarbij horen een aantal uitdagingen. We willen het huidige kunstgras (weliswaar buiten het stadion) wel behouden, voor bijvoorbeeld de jeugd en activiteiten van FC Emmen Naoberschap. Daarnaast willen we natuurlijk weten wat het gaat kosten, zo’n natuurgrasveld met veldverwarming. De KNVB draagt een deel van de kosten via een lening met gunstige voorwaarden en we hopen dat de sponsorgroep die ermee bezig is ook een deel voor hun rekening kan nemen. Daarnaast betalen we dan zelf een deel. Een derde punt van aandacht is wanneer we kunnen beginnen. We weten namelijk niet hoe lang het seizoen duurt. Stel dat je op 2 juni je laatste wedstrijd hebt, dan moet op 3 juni het veld eruit. Je kunt dan wel eventueel de eerste paar wedstrijden in het nieuwe seizoen uit spelen, als je dat bij de KNVB aanvraagt.”

Het verhaal zorgt voor een blij gezicht bij Kieftenbeld en Grim, die beide aangeven groot voorstander te zijn van natuurgras. Zowel vanwege het voetbal als de fysieke gesteldheid spelen daarin een belangrijke rol.

Nieuw stadion
Ook in een nieuw stadion zou uiteraard een natuurgrasveld moeten liggen. Bleeker: “We zijn heel intensief bezig met het nieuwe stadion. Zo waren we recent een hele dag te gast bij Cambuur, bij een presentatie over hoe zij tien jaar ‘op weg naar een nieuw stadion’ hebben ervaren. Ze kregen te maken met corona, stijgende bouwkosten, politieke wijzigingen en financieringsproblemen. Dat gaat ons helpen om de eerste valkuilen te ontwijken. We willen zo snel mogelijk kunnen zeggen dat de gemeente en FC Emmen samen optrekken om dat nieuwe stadion te realiseren, met een projectteam waar ook de projectleider van de bouw van het Cambuur-stadion in zit. Daar wordt nog hard aan gewerkt.”

Emmen-trainer Grim wil vanzelfsprekend ook graag een nieuw stadion: “De faciliteiten zijn dan het belangrijkst. Je kunt het hebben over de sfeer, maar die wordt niet bepaald door het stadion. Dat komt altijd van de mensen die op de tribune zitten. Stadions waar dát goed is, daar is het leuk. En dat is in Emmen zeer zeker het geval.” Daarmee kon hij rekenen op applaus van de aanwezige supporters.

Over stadions gesproken, wat is eigenlijk het mooiste stadion waar Kieftenbeld ooit heeft gespeeld? “Ik heb de derby tussen Birmingham City en Aston Villa mogen spelen, zo’n sfeer in een stadion is geweldig. Maar qua stadion is ook het nieuwe stadion van de Spurs fantastisch. Daar mocht ik een keer spelen tijdens corona, dus helaas met lege tribunes.”

Jubileum
Tot slot werd nog even stilgestaan bij de eretegels die voor het stadion zijn gelegd en het komende honderdjarig jubileum van de club. “Er is een speciale jubileumcommissie om het jubileum van 2025 te organiseren”, legt Bleeker uit. “We willen in aanloop naar dat jubileum ongeveer iedere acht weken een eretegel plaatsen bij De Oude Meerdijk. We krijgen er tot dusver veel positieve reacties op en het is ook leuk om te doen.” Desgevraagd geeft hij aan dat de tegels ook mee gaan naar het nieuwe stadion. “Een mooie teamactiviteit voor de spelers, denk ik”, grapte Grim. Of Kieftenbeld het daarmee eens was, is nog maar de vraag.

Vragenronde
Na de pauze was het tijd voor de vragenronde. Van alles kwam voorbij, van korte tot bijzonder lange vragen. Het begon over de fakkels die afgelopen vrijdag op de tribunes verschenen en de sfeer die daarbij gepaard ging, maar Bleeker vertelde ook over de boete die de club daardoor kan verwachten.

De directeur werd ook gevraagd naar de financiën van de club en kon daarover goed nieuws melden. Waar het aan het begin van het seizoen verwacht werd dat er ingeteerd moest worden op de reserves, is dat door goede verkopen in de afgelopen winter nu omgeslagen in een ‘klein plusje’. “We willen een stabiele club zijn (en dus ook een financieel gezonder club), een stabiele Eredivisie-club worden en dat door middel van een nieuw stadion. Op die drie pijlers moeten we varen. Maar dan wil je ook wat vet op de botten hebben en dus niet interen op je reserves”, aldus Bleeker.

Verder werd nog kort stilgestaan bij de toekomst van Kieftenbeld bij Emmen. “Ik heb nog niet echt het gevoel dat ik me bij deze club heb laten zien. Mijn carrière in Emmen begint nu pas, eigenlijk. Ik heb het hier super goed naar mijn zin en ben bereid om alles te geven”, verklaarde hij voordat het gejuich losbarstte.

Er werd ook nog een vraag gesteld over de gecombineerde functie van Grim als hoofdtrainer en technisch manager, welke na dit seizoen geëvalueerd wordt. Op de aflopende contracten van spelers ging de oefenmeester desgevraagd niet in. Voor 1 april moeten aflopende contracten formeel worden opgezegd, maar omdat de spelers nog niet op de hoogte zijn gebracht, zei hij daar verder niets over. Wel gaf hij aan dat ze achter de schermen al druk bezig zijn met de selectie van volgend seizoen.

Tot slot kwamen onder andere vrouwenvoetbal (waarmee de club in het nieuwe voetbalseizoen start met een Onder 16-team), wat er gaat gebeuren met het huidige stadion bij de komst van een nieuw stadion, de aanvoerdersrol van Kieftenbeld en het scoutingsapparaat aan bod.

Al met al kijken we terug op een geslaagde supportersavond. Later dit voetbalseizoen wordt er nog een nieuwe supportersavond georganiseerd.