FC Emmen moet vol aan de bak zondag in de return van de play0offs

De eerste wedstrijd in de play-offs voor een plaats in de eredivisie tussen Almere City en FC Emmen eindigde in een 2-0 overwinning voor Almere City. In het eigen Yanmar stadion won de ploeg van Alex Pastoor door twee goals van Lance Duijvestijn. Almere, dat in de vorige rondes FC Eindhoven en VVV-Venlo uitschakelde, begon tegen Emmen zonder aanvallers Anthony Limbombe en Jeredy Hilterman. Zij waren niet fit genoeg om te starten. Ondanks dat begon Almere City sterk en kwam het na enkele minuten spelen al bijna op een voorsprong, ware het niet dat Emmen-verdediger Lorenzo Burnet goed stond op te letten op de lijn.

Na ongeveer 15 minuten kwam de ploeg uit Drenthe beter in de wedstrijd en Ole Romeny kreeg daarbij de eerste kans maar Nordin Bakker was de situatie meester. De laatste twintig minuten van de eerste helft was niet leuk om naar te kijken want goed voetbal zag men niet, alleen veel opstootjes.

In de tweede helft moest het dan gebeuren voor beide ploegen en Almere was daarin slagvaardiger dan FC Emmen. In de 64ste minuut een aanval van de thuisploeg en spits Richairo Živković verdedigde mee en dat is meestal geen goed teken als een spits meeverdedigd in de zestien. Ook nu niet want hij trok Rajiv van la Parra naar de grond en scheidsrechter Danny Makkelie legde de bal op de stip. Lance Duijvestijn nam de verantwoordelijkheid en schoot zelfbewust raak, 1-0.

Na de openingstreffer ging Almere overtuigend door met de jacht op een tweede treffer. En die kwam er. In de 77e minuut tekende opnieuw Lance Duijvestijn, door van dichtbij binnen te tikken, voor de 2-0. FC Emmen was in de slotfase via Mike te Wierik nog heel dichtbij de 2-1, maar de sterk spelende Bakker hield zijn doel schoon. Daardoor heeft Almere City zichzelf een uitstekende uitgangspositie verschaft voor de return van komende zondag.

FC Emmen trainer Dick Lukkien vond dat zijn ploeg verdiend had verloren van Almere City. De trainer zei dat zijn ploeg zondag uit een heel ander vaatje moet tappen om het eredivisieschap te behouden. Hij was vooraf niet te spreken over de eerste helft waarin zijn ploeg zich liet aftroeven door Almere City en zei voor de camera van ESPN  "Apathisch, afwachtend, zeker de eerste helft, ik heb ze wel even verteld hoe ik erover denk. Als je het hele jaar strijd tegen die onderste plekken en dan een tweeluik met NAC Breda goed doorkomt, moet je er gewoon staan. Dan moet je leveren. Doen wat je kunt."

Emmen kreeg na ruim een uur spelen de 1-0 om de oren. Spits Richairo Živković beging een overtreding in zijn eigen strafschopgebied en veroorzaakte daarmee een strafschop. "Dat deed hij gewoon niet goed, maar nogmaals: als ploeg was het vanavond niet goed genoeg, waardoor we met 2-0 verliezen."

Het eindresultaat was dan ook een logische afspiegeling van het spelbeeld, concludeert Lukkien, die komende zondag voor het laatst als Emmen-trainer aan de kant staat. "Een verdiende overwinning voor Almere City, maar zondag staat er een andere ploeg, dat kan ik je beloven. Ik geloof in mijn ploeg, maar het is ook simpel: Almere City heeft zich een hele goede positie verworven. Maar die wedstrijd is absoluut nog niet gespeeld."

Almere City FC: Nordin Bakker, Joey Jacobs, Damian van Bruggen, Theo Barbet, Thomas Poll, Jochem Ritmeester van de Kamp (Anthony Limbombe), Álvaro Peña (Jeremy Hilterman), Jorrit Smeets (Stije Resink); Pascu, Rajiv van la Parra (Marcelencio Esajas), Lance Duijvestijn.

FC Emmen: Micky van der Hart; Mike te Wierik, Miguel Araujo, Jeroen Veldmate, Lorenzo Burnet; Jari Vlak, Ahmed el Messaoudi; Ole Romeny (Jassin Assehnoun), Mark Diemers, Jeremy Antonisse (Ben Scholte), Richairo Živković (Oussama Darfalou).

Scheidsrechter: Danny Makkelie

Gele kaart(en) Almere City: Álvaro Peña, Jorrti Smeets

Gele kaart(en) FC Emmen: Lorenzo Burnet