Fan van F.C. Emmen
Nieuws

FC Emmen komt tekort in de Hondsrugderby. Met interview met Mike te Wierik

FC Emmen - FC Groningen

FC Emmen wilde vandaag de prima overwinning op Jong Ajax een vervolg geven door de inhaalwedstrijd tegen FC Groningen op De Oude Meerdijk te winnen. De wedstrijd die op 19 januari werd afgelast omdat er bij de Groningers een virus rondging en FC Emmen trainer Fred Grim had daar nogal wat commentaar op want hij wilde toen gewoon spelen.

Vanmiddag was FC Groningen gewoon de betere ploeg en nam verdiend de 3 punten mee terug naar Groningen. Binnen 20 minuten keek FC Emmen al tegen een 0-2 achterstand aan als eerst uit een corner de kleine Thom van Bergen tussen een paar Emmenaren de 0-1 binnenkopt en een aantal minuten later was het Leandro Bacuna die geheel vrij kon opstomen en zijn schot was Eric Oelschlägel te machtig, 0-2. Vanaf dat moment liep de thuisploeg achter de feiten aan. Toch kreeg het via Bradley van Hoeven en Marten Pouwels nog goede mogelijkheden om terug te komen in de wedstrijd maar beide misten.

De eerste kans in de tweede helft was ook voor de thuisploeg als Maarten Pouwels oog in oog kwam te staan met Hidde Jurjus maar de Groninger goalie stopte de inzet van de spits.

Juist in die fase, toen Emmen de overhand leek te pakken, scoorde Groningen opnieuw. Romano Postema ging op het doel van Eric Oelschlägel af, maar Julius Dirksen leek nog in te grijpen. Precies tussen Dirksen en Oelschlägel in kon Postema nog het laatste zetje geven: 0-3. Dat was uiteraard de beslissing in de wedstrijd en wat de thuisploeg ook probeerde, het mocht niet baten. Als de bezoekers het iets beter uit hadden gespeeld dan had de score nog hoger uit kunnen vallen en zo bleef FC Emmen met lege handen tegen de ploeg van oud FC Emmen trainer Dick Lukkien. FC Groningen pakte vandaag ook nog de derde periodetitel.  

FC Emmen: Eric Oelschlägel, Robin Schouten ( Patrick Brouwer, Michael Heylen), Mike te Wierik, Kulius Dirksen, Jeff Hardeveld, Maikel Kieftenbeld (Joey Konings), Lucas Bernadou, Ben Scholte (Desly Ubbink), Jorrit Smeets, Bradly van Hoeven, Maarten Pouwels (Piotr Parzyszek)

FC Groningen: Hidde Jurjus, Leandro Bacuna, Marco Rente, Marvin Peersman (Thijmen Blokzijl), Jorg Scheuders (Rui Mendes), Laros Duarte (Joey Pelupessy), Johan Hove, Romano Postema (Noam Emeran), Thom van Bergen (Kristian Lien)

Scheidsrechter: Martijn Vos

Gele kaart(en) FC Emmen: Julius Dirksen, Jorrit Smeets

Gele kaart(en) FC Groningen: Marvin Peersman

Na de wedstrijd spraken wij met Mike te Wierik over deze wedstrijd.

* Het blijft toch speciaal denk ik om tegen je oude ploeg FC Groningen te spelen?
Mike: Zeker blijft dan speciaal. Ik heb een fantastische tijd gehad bij FC Groningen dus het blijven speciale wedstrijden en dat zal het altijd blijven.

* Ongeveer 150 officiële wedstrijd heb je voor FC Groningen gespeeld en dan tegen ze spelen, dat is ook een gek gevoel denk ik?
Mike: Ja dat is ook wel zo want ik heb daar lang gespeeld en ik heb daar een prachtige periode gehad en spreek nog best wel veel mensen zoals de fysio Wouter van den Berg en materiaalman Bert de Voogd en ik ken de trainers heel goed en heb nog wel eens contact met Dick Lukkien en het is altijd leuk om de supporters van FC Groningen te zien want heb altijd een goed contact met hun gehad dus het blijft een speciale wedstrijd.

* Je hebt bij FC Emmen ook gewerkt met Dick Lukkien, wat is hij voor een trainer?
Mike: Dick is echt een mensen mens en hij is erg goed in de relatie met spelers en daarnaast is hij tactisch een prima trainer en goed onderlegt en dat samen maakt hem gewoon een hele fijne en goede trainer en het is een goed mens en dat is voor mij ook heel belangrijk.

* Nu heb je dan Fred Grim en hoe heeft hij  jullie voorbereid op dit FC Groningen?
Mike: Wij weten natuurlijk dat FC Groningen hoog druk wil zetten met Thom en Romano voorin dus wij waren van plan om veel ballen naar voren te schieten op onze lange spits Maarten Pouwels om van daaruit te gaan voetballen maar die lange bal kwamen wij niet aan toe en we waren ook veel te slordig. Dan speel je hun in de kaart met die cornerbal die je weggeeft en die Thom van Bergen binnenkopt en dat mag niet gebeuren natuurlijk en bij de 0-2 geef je een counter weg waar de restverdediging niet goed staat en daarna was het een gelopen koers en vond ik Groningen beter als wij en daarom hebben ze terecht gewonnen.

* Een verdiende overwinning voor FC Groningen vanmiddag?
Mike: Zeker al hadden wij nog twee kansen om de 2-1 te maken met die kopbal van Bradly van Hoeven die net voorlangs gaat en Maarten Pouwels die een bal binnen kan koppen maar hem niet goed raakt en in de tweede helft die kans van hem. Het was misschien niet helemaal terecht geweest en net wat ik net al zei, FC Groningen heeft gewoon terecht gewonnen vandaag want zij waren beter als wij. Bij ons was het niet goed genoeg en daar moet je realistisch in zijn.

* Dat klopt maar als die Pouwels bv die bal binnenkopt vlak voor rust krijg je een heel andere wedstrijd?
Mike: Ja dat klopt en daarvoor nog die kopkans van van Hoeven maar nogmaals het was niet terecht geweest maar je had je wel weer in de wedstrijd kunnen knokken door een goal te maken en dat deden we niet en dan valt de 0-3 en daar mag je nog blij mee zijn want als ze het iets beter uitspelen had het ook 0-4 of 0-5 kunnen zijn. Wij verloren ook de slag op het middenveld

* Tot die kansen van jullie creëerde FC Groningen ook niet echt veel kansen toch?
Mike: Dat ben ik met je eens maar wij speelden absoluut niet goed maar als je beter in duels kan komen dan konden we veel voorkomen maar op een gegeven moment werden de gaten en de ruimtes wel heel erg groot en dat is lastig voetballen.

* Is dit FC Groningen een moeilijke ploeg om tegen te spelen zoals ze nu spelen?
Mike: Deze ploeg heeft zich goed ontwikkelt want in De Euroborg toen we tegen elkaar speelden toen stond FC Groningen er niet zo goed voor en ze hebben zich dus goed ontwikkelt en dat is mooi om te zien en dat heeft de staf ook goed gedaan en vandaag was Groningen gewoon beter over de hele wedstrijd gezien en dus was het lastig om tegen ze te spelen.

* In het begin van het seizoen stonden jullie 2e  of 3e  en nu afgezakt, hoe kan dat?
Mike: In december speelden we tegen Willem II om plek 1 en daarna hebben we 2,5 maand heel slecht gepresteerd met alleen maar nederlagen en uit negen wedstrijden hadden we maar 1 punt. Als je daar meer punten uit had gehaald had je nu vijfde of zo gestaan. We hebben het onszelf erg moeilijk gemaakt en dat is doodzonde alleen we moeten nu onze rug rechten en nog zes wedstrijden te spelen om die play-offs te halen dat i het enige wat telt nu.

* Bij FC Groningen is het net andersom want die stonden op een gegeven moment 14e en nu 2e of 3e, knap toch?
Mike: Dat is zeker knap dat ze het zo omgedraaid hebben en dat gun ik Dick. Ik gun Dick alles alleen vandaag gunde ik hem niks maar dat is logisch denk ik want als je topsporter bent wil je alles winnen. In het begin zag het er niet uit bij Groningen en ze hebben het prima omgedraaid.

* Dat is normaal wat je zegt want wij gunnen jou alles behalve vandaag dan?
Mike: Dat is logisch en ik blijf het zeggen, FC Groningen is een fantastische club met fantastische supporters en de jongens die ik spreek zeggen ook, we zien nu pas hoe groot FC Groningen is. Ik zei dan , ja jullie hebben die slechte periode mee gemaakt het vorig jaar en het is nu mooi dat de supporters zich kunnen identificeren met de jonge jongens die uit de eigen jeugd komen en dat is gewoon mooi. Ik heb dat bij Heracles ook meegemaakt en dat is mooi om te zien. Ik ben natuurlijk een beetje vervelend bij FC Groningen weggekomen maar het blijft een fantastische club.


* Jullie staan nu op plaats elf maar nog volop in de race voor de play-offs te halen?
Mike: Klopt, we staan op gelijk aantal punten als de plaatsen negen en tien maar met een minder doelsaldo. We zullen het zelf moeten doen en we zullen vol aan de bak moeten en daar gaan we alles aan doen.